Get Social With Us
UN PASAJ DEVENIT MONUMENT - Visual Kontakt
20086
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-20086,theme-hazel,hazel-core-1.0.7,woocommerce-no-js,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-child-theme-ver-1.1.1,select-theme-ver-4.7,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

UN PASAJ DEVENIT MONUMENT

Pe 26 februarie 2016, Primăria Oradea a votat, la inițiativa Domnului Consilier Sebastian Lascu, instituirea unui concurs de proiecte cu tema ”simboluri ale Oradiei”, mediat de subcomisia de estetică urbană a instituției arhitectului șef, precum și un stipendium de 10 000 de lei bani publici oferit câștigătorului, care va realiza o lucrare în pasajul de pe bvd Magheru din Oradea. Galeriile Visual Kontakt au adresat public inițiatorii propunerii, oferind să preia conducerea proiectului pe cheltuială proprie și să predea spațiul drept cadou făcut orașului. Aceasta este prima propunere privată de donație a unui monument public din istoria postdecembristă a orașului Oradea. Imaginile de mai sus reprezintă o machetă virtuală a lucrării finale; semnele heraldice vor fi aplicații ceramice tridimensionale, poleite cu aur. Lucrarea este un omagiu adus celor 900 de ani de la înființarea Oradiei și celor 100 de la trecerea sub administrație românească.

——————————————————————————————————————————————————

Proiectul va ține cont de următoarele criterii:

——————————————————————————————————————————————————

Intervenția să fie liberă tuturor celor dornici, pe tema ”underground” – potrivită atât locului, cât și scopului, de a aduce ”la lumină” genul graffiti. Intervenții considerate nepotrivite vor fi înlocuite sau eliminate de conducerea proiectului sau pur și simplu de alți amatori ai genului. Se va constitui un set de reguli (minimal) prin care participanții sunt anunțați de interzicerea simbolurilor fasciste, a mesajelor discriminatoare etc.

——————————————————————————————————————————————————

Spațiul să permită cooperarea sau competiția atât între artiști graffiti orădeni, cât și între aceștia și artiști locali profesioniști și, respectiv, între aceștia și invitați din afara orașului (gestionați de galerie)

Perioada de „deschidere” a spațiului înspre toți cei dornici să dureze între 6 și 8 săptămâni, la finalul cărora pasajul ar deveni un loc puternic vibrat și haotic din punct de vedere estetici. La „închiderea” spațiului, intervențiile ulterioare nu vor fi interzise, nici descurajate – întrucât nu vor periclita lucrarea finală.

——————————————————————————————————————————————————

Cu ajutorul sculptorului Maria Sicoie, galeria va produce, în acest timp, reliefuri heraldice cu următoarele motive: îngerul și leul ținând crucea (blazonul orașului), grifoni încleștați (motiv heraldic din palatul princiar din cetatea Oradea), coroană de zidărie (motiv heraldic de pe actualul blazon), fiecare în număr de aproximativ 100. Aceste reliefuri vor fi placate cu aur și aplicate ordonat, în intervale regulate, pe suprafața pereților acoperiți cu graffiti. Dispunerea ordonată (din 1,25 în 1,25 metri) aduce echilibru compoziției, iar aurul, prin contrast cu vopseaua spray și cu betonul construcției, oferă un aspect nobil, contrastant cu murdăria implictă spațiului. Compoziția va lua aspectul unui culoar renascentist dintr-un palat, înnobilând întregul spațiu într-o manieră neafectată de ruina și neîngrijirea lui. Motivele heraldice sunt o trimitere la simbolurile Oradiei, prezentatre într-o manieră care să pună în evidență originile sale și puterea lor înnobilatoare, conferind, prin simpla prezență, grație și frumusețe chiar și dezordinii.

—————————————————————————————————————————————————-

Reliefurile vor fi realizate din material dur, dificil de distrus, și aplicate într-o manieră care să nu afecteze structura zidului. Natura lor tridimensională este menită să păstreze funcția estetică ordonatore chiar și în eventualitatea în care ar fi acoperite prin intervenții ulterioare. De asemenea, crează un compromis cu natura spontană și liberă a creației și a „codului” graffiti: nu constituie o imagine bidimensională care acoperă lucrarea, ci o aplicație nobiliară, care o ridică în rang, precum un sigiliu. Durata aplicării reliefurilor o estimăm la maxim 10 zile. Preconizăm finalizarea întregii lucrări în decurs de aproximativ 8 până în 10 săptămâni de la inițiere.

——————————————————————————————————————————————————

De asemenea, pentru a întări scopul inițial al proiectului, deopotrivă de a încuraja și de a conține fenomenul graffiti, propunem, tot pe cheltuiala Galeriilor Visual Kontakt, să oferim, câte un șablon decupat cu blazonul Oradiei artiștilor care își asumă participarea, responsabilizându-i, simbolic, ca „artiști ai urbei”.

—————————————————————————————————————————————————-

Lucrare urmărește să reînnoade o legătură între spontaneitatea ”rebelă” a intervențiilor graffiti și solemnitatea opulentă a monumentelor publice cu care secolele anterioare ne-au obișnuit, dar care azi s-a pierdut datorită sărăciei bugetelor și a pierderii intelectuale. ”Mesajul” său este că, simbolic, comunitatea ordeană, care a supraviețuit 900 de ani are noblețea și puterea să de a pecetlui, prin blazonul său, chiar și cele mai haotice expresii (precum graffiti), știind că este atât de trainic ancorată în istoria și tradițiile sale, încât nici primirea, în sânul său, a acestor ”rebeli” nu o va destabiliza. Că, până și într-un gang insalubru, Oradea este măreață.

—————————————————————————————————————————————————-

Alegerile din iunie anul curent vor da legislativul și executivul local care vor guverna orașul în 2018, centenarul unirii Transilvaniei cu România. Lucrarea propusă țintește, pe această cale, să anunțe o înnoire, atât în ce privește angajamentele privaților în viața publică (de prea mult timp nu s-au înregitrat donații obștești, deși ele, odată, erau subînțelese vieții citadine) cât și în estetica publică. Abandonându-și calitatea de suport pentru imagini mai mult sau mai puțin reușite ale unor obiecte deja existente, pasajul va avea un caracter profund monumental și splendid, înscriindu-se în propriul nume printre frumusețile orașului Oradea și rivalizând cu alte monumente pentru admirația trecătorilor.

—————————————————————————————————————————————————-

Gabriel Miloia

Category

Muian